LilleStorting

Lillestorting er et prosjekt i samfunnsfag på tvers av klassetrinnene. Det startet opp i 2014 i forbindelse med grunnlovsjubileet 1814-2014.

Lillestorting 2017 

Storfint besøk på Lillestrøm

Selveste stortingspresident Olemic Thommesen åpnet årets Lillestorting. 

Tekst: Agnethe Korsell, Sigrid Louise F. Johnsen, Ingrid Jørgensen Valstad og Bilal Mujaddidi

Lillestortingstatsråder. Fra venstre: Innvandrings- og integreringsminister Hans Jordhøy, statsminister Marcus André Holst-Pedersen, Rauand Ismail som er finansminister og leder av Frp og miljø- og energiminister Ylva Micalesen.
Lillestortingstatsråder. Fra venstre: Innvandrings- og integreringsminister Hans Jordhøy, statsminister Marcus André Holst-Pedersen, Rauand Ismail som er finansminister og leder av Frp og miljø- og energiminister Ylva Micalesen.
Adrian Rangsnes

 

Lillestortinget

Tirsdag formiddag var det duket for det årlige politiske rollespillet, Lillestortinget, på Lillestrøm videregående skole. Gjennom tre dager med debatter, ulike møter og annet politisk arbeid, får elevene prøve seg som politikere i en miniversjon av Stortinget. Skolen fikk storfint besøk av stortingspresidenten Olaf Michael «Olemic» Thommesen, som foretok den høytidelige åpningen av rollespillet.

Foto: Andreas Lekang

Stortingspresident Olemic Thommesen: – Hadde jeg ikke hatt det store Stortinget, skulle jeg vært her alle tre dagene, sa Olemic Thommesen som åpnet årets Lillestorting, det fjerde i rekken.

 

 

 

 Intervjuer med Lillestortingsrepresentanter:

– En ”once in a lifetime”-hendelse

Sander Jotun er parlamentarisk leder for Høyre under årets Lillestorting. Til tross for at Lillestortinget har bydd på utfordringer og vært stressende for Sander, har han også lagt merke til at rollespillet er et glimrende tiltak som engasjerer elevene. 

Tekst: Agnethe Korsell. Foto: Adrian Rangnes 

– Noe jeg har opplevd som svært gøy er å se at de som vanligvis ikke hadde engasjerer seg for taler og lignende ting, gjør det nå under Lillestortinget, sier Sander.  

Videre forteller han at han ser flere elever som går ut av komfortsonen sin, og tar utfordringen å holde en tale foran flere enn 300 mennesker: 

 – Det er en ”once in a lifetime”-hendelse ikke så mange får oppleve. Det er veldig bra at rollespillet oppmuntrer til dette.  

Innblikk: Hittil har Sander fått et innblikk i hvordan politikere og de som styrer landet arbeider.
Innblikk: Hittil har Sander fått et innblikk i hvordan politikere og de som styrer landet arbeider.
Foto: Adrian Rangnes

 

 

 

 

 

 

 

Som parlamentarisk leder farter Sander rundt i de forskjellige komitéene, hører på hva de andre sier, og argumenter for sin egen sak. Han forbereder seg til debatter der han i hovedsak skal argumentere for Høyre sine saker.  

Under trontaledebatten i dag skal Sander holde et innlegg om dobbelt statsborgerskap og hvorfor han, på vegne av Høyre sine synspunkter, synes at dette er en viktig sak å få igjennom.  

– Jeg gleder meg, og er spent på hvordan det kommer til å gå. Det tok litt lenger å sovne i går kveld enn vanlig, forteller en nervøs Sander.  

Sander går i 1STB som er en av klassene som har fått besøke Stortingets ”Ministorting” tidliger i år. Ministortinget er Stortinget i et enda mindre format enn Lillestortinget, og gjennom dette har elevene fått litt erfaring før skolens rollespill. 

I arbeid: Elevene jobbet med forberedelser til trontaledebatten.
I arbeid: Elevene jobbet med forberedelser til trontaledebatten.
Foto: Adrian Rangnes

 

 

 

 

 

 

 

Gjør det bra i lederrolle 

Fredrik Dahl Bråten fra klasse 1STA er partileder for AP under Lillestortinget 2017. Selv om Lillestortinget er veldig lærerikt og morsomt, er det ikke nødvendigvis politikk Fredrik vil satse på når han er ferdig med videregående skole.

Tekst: Sigrid Louise F. Johnsen. Foto: Andreas Lekang 

En av arbeidsoppgavene til Fredrik er å fordele mennesker i ulike komiteer, og finne ut hvor de skal være.  - I starten var det ganske mye jobb. På partimøtene har det vært mange organisatoriske oppgaver. Vi har kun to klasserom og veldig mange mennesker. For at vi skal kunne debattere de ulike proposisjonene så måtte vi dele opp i komiteer, siden vi er så mange. 

Som partileder må du snakke med de forskjellige komiteene, og høre hvilke argumenter de har: 

 -Jeg gikk rundt under komitemøtene og snakket med komitéene, hørte på forskjellige innlegg og støttet de som tilhørte mitt eget parti. Det var veldig gøy. 

Fredrik Dahl Bråten: Hittil i rollespillet har Fredrik fått et bedre og sterkere inntrykk av hvordan det er å jobbe i Stortinget.
Fredrik Dahl Bråten: Hittil i rollespillet har Fredrik fått et bedre og sterkere inntrykk av hvordan det er å jobbe i Stortinget.
Foto: Andreas Lekang

 

- Jeg har fått tilbakemeldinger på at jeg er flink til det, så da tenkte jeg at det passer bra. I tillegg vil jeg jo prøve noe som er kult, og samtidig litt utenfor komfortsonen. 

 Partiet Fredrik er leder for er AP. Et parti som under Lillestortinget består av flere mandater, dette er noe han tror partiet kan dra stor fordel av.  -Vi har mange flere mandater, det gjør at vi kan ha mere taletid enn de andre partiene, som jeg syns er veldig bra. Og vi har nok av folk som engasjerer seg i de ulike sakene. Videre forventer jeg at de andre i partiet også engasjerer seg enda mer. 

Selv om politikk er noe som engasjerer Fredrik i samfunnsfagtimene på skolen, så er ikke det noe han vil satse på etter videregående skole.  -Jeg har tenkt å bli forsker. Jeg tror man bidrar bedre til verden på den måten. Det er forskning som har fått oss fra steinalderen og hit. Politikk er viktig det og, men jeg syns forskning er viktigere. 

Mer en Realfagstype

-Skrevet av Ingrid Jørgensen Valstad

Mikkel Elvebakk Saidi (16), partileder for SV, mener som mange at Lillestorting er et bra læringstiltak. Han synes det er gøy å jobbe utenfor klasserommet og føler at det er en viktig del av læringsprosessen.   

- Jeg ønsker å lære mer om hvordan de ulike ministerne jobber og hvordan partilederne i opposisjonen går frem for å felle regjeringen. 

Som mange er han veldig spent på partileder debatten, og hans hjertesak er å hindre privatisering av eldreomsorgen. Saidi er selv politisk aktiv i SU (sosialistisk ungdom), men er usikker om politikk er noe han skal fortsette med. 

 - Jeg vet ikke, det hadde vært gøy men jeg er mer en realfagstype.

Det er vanskelig å stå for ting man ikke mener, og Saidi sier selv at han er skeptisk til en Nordisk union og flere andre saker SV fører. 

Ina Henriksen (17) er komitéleder for Forsvarskomitéen

-Skrevet av Ingrid Jørgensen Valstad

Ina Henriksen: Komitéleder for Forsvarskomitéen
Ina Henriksen: Komitéleder for Forsvarskomitéen
Foto: Andreas Lekang

-jeg synes det er veldig spennende at skolen arrangerer Lillestorting. Jeg elsker alt som er litt utenom det vanlige og jeg er selv veldig glad i rollespill, så dette er noe jeg synes er veldig morsomt. Også er det jo veldig gøy at alle kler seg ut. 

Hun synes definitivt andre skoler bør tilby samme opplegg, og sier at det er en alternativ måte å lære om politikk, og hun tror at til og med elever som synes at politikk er kjedelig kan lære noe. 

 -Det er veldig krevende å jobbe med Lillestorting. Jeg ble fortalt at det var nesten som tre dager med fri, men jeg opplever at det er ganske mye arbeid. Det er litt stress, det blir en del lange kvelder og det er mye å gjøre- og spesielt mye å sette seg inn i hvis man ikke vet så mye om politikk fra før av. 

 Hun ønsker å lære mer om politikk generelt, fordi hun kan ganske lite om politikk fra før av.  

Spesielt her på lillestrøm er det så mange elever som er politisk engasjerte, at det inspirerer andre til å også bli det.  

Hun er med i en slags politisk ungdomsgruppe, men er ikke spesielt politisk aktiv utenom det. Hun vurderte å jobbe innenfor politikk, men etter å ha jobbet med Lillestorting i noen dager, så innså hun hvor mye arbeid som måtte legges ned, og måtte revurdere det. 

Åpnet en dør til politikkens verden

For Hanne Engelsen i 1STA har Lillestortinget vært en inspirerende periode, og en døråpner til miljøpolitikken. Tidligere har ikke Hanne vært medlem i noen politiske partier, men hun har alltid engasjert seg for miljøet. 

Tekst: Agnethe Korsell.

Hanne Engelsen 1STA: Partileder MDG
Hanne Engelsen 1STA: Partileder MDG
Foto: Andreas Lekang

Som partileder for Miljøpartiet De Grønne (MDG) har Hanne fått prøvd seg som en politiker med hjerte for miljøet, slik hun selv har. MDG har kun én stortingsrepresentant, og det samme gjelder under Lillestortinget. Derfor er det kun Hanne som representerer partiet sammen med fire gode rådgivere. Hun sier at det går veldig fint å være få:

 – Det er selvfølgelig mye jobb å være den eneste representanten, men det er nok litt lettere når vi er så få. Vi blir fortere enige om sakene, i motsetning til store partier som Arbeideiderpartiet som har mange mandater og mye diskusjon.

Stillingen som partileder består av å stille seg for eller mot saker mot opposisjoner, og for Hanne gjelder det å ha miljøet i fokus. MDG har i tankene hva som er best for miljøet, og hva som ikke er så bra for miljøet. 

 – I tillegg så ønsker vi at mennesket skal være fritt, legger hun til. 

 Under Lillestortinget har Hanne vært mange ganger oppe på talerstolen. 

 – Jeg må lede og tale for alle ting. Det er ingen andre representanter enn meg som kan gå frem å si noe, sier hun. 

 Hittil har rollespillet gått bra for partiet. Det kan se ut som at hjertesakene til MDG har en god sjanse til å komme igjennom senere i dag. En av partiets hjertesaker er konsekvensutredningen i Lofoten. De ønsker ikke en konsekvensutredning, fordi det kan føre til oljeboring. For at det lille partiet skal komme igjennom med sakene sine, må de lene seg på andre partier og samarbeide med dem. 

 – Det er vanskeligere for meg å komme igjennom med saker enn for de store partiene. Alene har jeg kanskje ikke så mye makt, men sammen med andre partiene går det greit, sier Hanne.

 Videre blir det spennende å se om MDG lykkes med sakene sine. I tillegg ønsker Hanne at partiene de samarbeider med også får det slik de vil i dag. 

Vanskelig å føre andres politikk

Tekst: Ingrid Jørgensen Valstad & Agnete Korsell

Håkon Lund: Leder for Senterpartiet.
Håkon Lund: Leder for Senterpartiet.
Foto: Adrian Rangnes

Vi nærmer oss slutten av Lillestorting, og elevene har fått erfart hvordan det er å jobbe med politikk. Håkon Lund (17) er leder for Senterpartiet, og synes den største utfordringen hittil har vært å samle nok stemmer i saker de står for. 

-Jeg synes det har vært utfordrende å jobbe som partileder, mest fordi vi ikke har flertall i Stortinget og har ikke støtte i alle sakene, sier han. 

Lund er litt usikker på hvor han selv står i politikken til vanlig. Han er ikke medlem av et parti, men er interessert i politikk, og følger med på det som skjer. Blant sakene han engasjerer seg for er mot pelsdyrnæringen.

 - Jeg har vurdert å jobbe med politikk, men jeg har mange andre interesser også, så vi får se hva det blir til, sier Håkon. 

 Under rollespillet har Håkon ført politikk han nødvendigvis ikke har vært enig i. Han sier at det har vært vanskelig: 

 – Det er lettere å stå for ting du selv mener, men jeg ser på det som en god utfordring å prøve å argumentere for noe jeg ikke selv står for. 

 I går var Håkon oppe på talerstolen og debatterte i ulike saker. For Håkon gikk debatten bedre enn forventet, til tross for litt nerver i forkant. 

 – Jeg var litt nervøs på starten, men jeg følte at jeg kom veldig fort inn i det, sier han. 

Jobber på høygir

Skrevet av Ingrid Jørgensen Valstad

Eivind Hjertaas Øygard, innspillingsleder.
Eivind Hjertaas Øygard, innspillingsleder.

Det er ikke bare politikere som trengs når man skal arrangere Lillestorting. Mye av arbeidet foregår også i kulissene. Eivind Øygard er innspillingsleder for årets Lillestorting, og er en av de som sørger for at livesendingene kan gjennomføres.  

 -Som innspillingsleder passer man på at kommunikasjonen mellom kontrollrommet og kamerateamet går som den skal. Det kan være utfordrende, spesielt i situasjoner der det er litt uklart hva som er mitt og hva som er produsenten sitt ansvar, sier Eivind.  

 Det krever motivasjon til å være innspillingsleder og man må kunne ta i mot flere beskjeder samtidig. Multitasking er et stikkord, og man må ha oversikt over det som foregår og kunne ta ansvar. 

 -Jeg synes det er veldig gøy å se hvor seriøst vi tar det når vi setter oss inn for det.  

Roser elevenes engasjement

Mange engasjerte elever har diskutert, argumentert og jobbet hardt under rollespillet, og det er kun få timer igjen til hele sirkuset er over for i år. Statsminister Marcus André Holst-Pedersen er spent på de siste punktene som gjenstår på programmet, og det blir spennende å se om det blir vedtatt et mistillitsforslag. 

Tekst: Agnete Korsell

Statsminister: Marcus Holst-Pedersen
Statsminister: Marcus Holst-Pedersen
Foto: Andreas Lekang

Holst-Pedersen roser elevenes engasjement og arbeid under Lillestortinget, og han er imponert over de gode debattene de siste dagene. 

 – Rollespillet har gått overraskende bra, og folk er generelt veldig flinke, sier han. 

 Videre forteller at han det har skjedd mye uforutsigbart i år, men at han og resten av regjeringen har taklet situasjonene på en god måte. Stressende og uforutsette situasjoner fører til nyttig lærdom man kan ta med seg videre i andre sammenhenger. 

 – Det å organisere og administrere ting, og forholde seg til mange mennesker og hendelser er noe jeg kommer til å ta med meg videre, forteller statsministeren. 

 Gjennom det tre dager lange rollespillet ser Holst-Pedersen en klar utvikling hos seg selv: 

 – Etter Lillestortinget klarer jeg å se ting fra et litt annet perspektiv og det er en god egenskap. 

 Rollespillet har ikke endret på hans politiske ståsted, tvert i mot har det vært med på bekrefte hvor han står – på venstresiden. 

– Debattene har vært med på dette, blant annet debatten om folkeavstemning om EU-medlemskap. Her ser man ganske tydelig hvilken side man holder med, sier hun. 

 Forventningene videre for spillet, er at det skal gå bra for statsministeren. 

 – Jeg synes det ser ut til å gå bra, men vi får se hva som skjer videre, avslutter han. 

 

Vi fikk et intervju med selveste venstre-partilederen og Rådgiveren til Venstre

Skrevet av Bilal Mujaddidi og Ingrid Valstad

Vi fikk et intervju med selveste venstre partilederen og rådgiveren til Venstre. Thea Meisingseth, lederen av Venstre, mener at det var kjempegøy å møte Trine Skei Grande og at det var veldig lærerikt. Hun er veldig takknemlig og hun mener at det var en fantastisk følelse.  

 Når vi spurte Thea hva hun gjorde når hun møtte Trine Skei Grande svarte hun: 

- Vi fikk en liten innføring til venstres poltikk og hvordan de formidler budskap. Jeg lærte også hvordan jeg skal tre inn i rollen som en partileder.  

Hun mener at besøket har vært til hjelp siden hun lærte om mange debatteknikker som venstre bruker og de fikk hjelp til mange argumentasjoner. Vi spurte Thea om hvordan det er å spille som en partileder, hun svarte tilbake: 

- Å spille i venstre, det er veldig gøy og merker at det her er noe jeg liker. Jeg synes at det er gøy å snakke om politikk. Selv om det har vært noen veldig stressende dager har det ennå vært gøy. 

 

Film av Lillestortinget 2016:

Filmen er produsert av MK Vg2, 2015-2016

 

 

En redigert kortversjon av LilleStortinget 2015:

Forberedelsene er i gang for LilleStorting 2015.

 Linn Therese kan tenke seg å bli finansminister, mens Preben ønsker å bli samferdselsminister. I klassen politikk og menneskerettigheter ved Lillestrøm videregående skole er mange av elevene klare i sine ønsker allerede. Avis i skolen med Sigurd Sæthre var på besøk og snakket om alle statsrådspostene, og var imponert over hvor godt elevene er i dagens politiske nyhetsbilde.

"Hva betyr STK, en forkortelse man ofte ser i forbindelse med regjeringen?" Sigurd Sæthre trenger ikke vente lenge. – "Statsministerens kontor", repliserer Runa. – Her er det ikke mye elevene ikke har fått med seg. Faglærer Øyvind Skaarer nikker og følger med elevene sine.

Gjennomgangen av alle statsrådspostene gav elevene en god mulighet til å oppdatere dagens nyhetsbilde, og hvordan de forskjellige ministrene har sitt å jobbe med i regjeringen. – Justisminister Amundsen er litt ute å kjøre for tiden, i følge Preben – Han har litt å svare for med alle de asylbarna som er sendt ut av landet det siste året. Jeg tror kanskje det er den første ministeren som må gå, pga håndteringen av denne saken. – Bernt Høie som helseminister har fått kjeft siden han begynte, så også han sitter ikke trygt, i følge Thomas.

Statsrådspostene i LilleStortinget 2015

En kort spørrerunde i klassen viste at mange elever har bestemt seg. – "Er litt usikker men jeg ønsker å bli statsråd for Helse og omsorgsdepartementet", sier Kine, mens Sigurd og Nawaphorn må tenke seg om. Ennå er det tid til det i denne klassen som de kommende statsrådene vil bli rekruttert fra. Så langt ser elevene ut til å være godt motiverte og skolerte til disse nøkkelposisjonene.

Tirsdag 09.12.14

Kl. 09.50 – 10.20
klasse: politikk og menneskerettigheter:
Faglærer: Øyvind Skaarer
Besøk: Sigurd Sæthre i Avis i Skolen
Annastina Lejdelin, avdelingsleder samfunnsfag.

 

Under det første LilleStorting 2014 ble det opprettet en blogg om prosjektet: LilleStortinget 2014