Elever på utveksling i Frankrike

Praktisering av fransk språk, innblikk i fransk skolehverdag, familieliv, kultur, mattradisjoner og hverdagsliv er noe av det 17 elevene opplevde i løpet av uken de var på utveksling i Coumbourg.

Lillestrøm vgs har siden 2001 hatt årlig utveksling med Lycée F.R. de Châteaubriand i byen Combourg i Bretagne, Frankrike. I år var vi så heldige å få innvilget Troll-stipend til denne utvekslingen. Troll-stipend deles ut av DIKU, Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning, og er et stipend for elevgrupper som vil på studieopphold i Frankrike. Vi fikk tildelt støtte for reise med inntil 20 elever, og det ble i tillegg innvilget støtte for gjenbesøk fra Frankrike, og denne støtten dekker reiseutgiftene våre, samt noen av aktivitetene under oppholdene.

Lørdag 12. oktober satte derfor 17 franskelever og 2 lærere kursen mot Bretagne, først med fly til Paris, deretter med tog til Rennes, hvor vi ble møtt av våre franske korrespondenter. Utvekslingen fungerer slik at elevene bor hos hver sin franske elev og dennes familie, mens lærerne bor hos hver sin franske lærer. Når de franske kommer til Norge til våren, bor de på samme måte hos oss.

Opplegget i Frankrike er godt og variert. Helgedagene tilbringer elevene i vertsfamiliene, som tar dem med på ulike ting og aktiviteter. Ukedagene foregår i skolens regi. Her deltar de norske elevene i ulike undervisningstimer i forskjellige fag, og får oppleve autentisk fransk skolehverdag. I år deltok de for eksempel i fagene engelsk, filosofi, økonomi, fysikk, latin, biologi, historie, rettslære, samfunnsfag og matematikk. Lunsjen inntas i skolens kantine, som er svært forskjellig fra norske skolekantiner. Det er også noen lokale aktiviteter i byen Combourg, som besøk på markedet, mottakelse på rådhuset med byens borgermester (le maire), besøk på slottet i Combourg, der den kjente franske romantiske forfatteren Châteaubriand tilbragte sine barneår, og frokost med skolens rektor.

Tirsdag var både de norske og de franske elevene på ekskursjon til Mont St Michel, den berømte øya som ligger på grensen mellom Bretagne og Normandie. Her besøkte vi først øya og klosteret. Etter lunsj var det klart for aktivitet, nemlig å krysse bukta til fots. Forskjellen mellom flo og fjære er veldig stor i dette området, og inne i bukta er den på hele 5 meter. Det vil si at man kan krysse bukta på havbunnen når det er lavvann. Dette var en spennende opplevelse, vi gikk barbeint, fikk praktisk opplæring i hvordan man skulle te seg om man kom ut for kvikksand, og krysset flere elver. Uheldigvis var været ikke på vår side, det regnet og blåste under hele kryssinga, men elevene tok det med godt humør, selv om vi ble litt kalde. Guiden var veldig glade for at vi var nordmenn!

Torsdag var det ny ekskursjon til den historiske byen St Malo. Her fikk alle elevene prøvd seg på roing, og de lærte mye om byen gjennom en gruppequiz og vandring rundt den berømte bymuren, som omkranser hele byen.

Vi reiste hjem igjen søndag 20. oktober, med en gjeng entusiastiske og fornøyde elever, som syns det var kjempetrist å måtte forlate sine nye franske venner.

Vi er veldig takknemlige for at vi nok en gang fikk gjennomført utvekslingen med Combourg, og gleder oss til de franske elevene kommer hit i mai.