Utveksling med Frankrike

I uke 42 dro elever og lærere fra Lillestrøm vgs til Combourg i Bretagne

21 franskelever fra vg2 og 2 lærere har vært på utvekslingstur til byen Combourg i Bretagne. Her har vi en utvekslingsavtale med en videregående skole, Lycée François-René de Chateaubriand, og elevene bor hos hver sin franske elev, med deres familier.

Uka var fylt med ulike aktiviteter. Elevene er med i en god del undervisningstimer på skolen der de deltar i ulik grad. I tillegg legger vår franske partnerskole opp til interessante utflukter, med både kulturelt, historiske og sportslig innhold. Vi besøkte middelalderbyene St Malo og Dinan, som har flotte festningsmurer og bygninger, og byen Léhon som er kjent for et kloster og en kirke viet til helgenen Saint-Magloire. Vi besøkte vi slottet i Combourg, der den franske forfatteren François-René de Chateaubriand bodde i 10 år da han var barn.

Av mer sportslige aktiviteter kan nevnes roing, «Jeux bretons» (bretonske spill/leker) og «Char à voile», som er en slags liten vogn med seil som man kjører med på stranda. Det var kjempepopulært.

Vi var også invitert til en liten mottakelse på La Mairie, der vi ble tatt imot av ordføreren og traktert med jus, brus og bretonske småkaker.

Helgedagene tilbrakte elevene sammen vertsfamiliene. Både på tur ned og hjem igjen hadde vi noen timer til fri disposisjon i Paris.

Elevene har fått praktisert og lært mye fransk, i tillegg til at de har fått innblikk i fransk familieliv, kultur, mattradisjoner og hverdagsliv. De ble spesielt imponert av kantina på franske skoler, hvor det serveres forrett, hovedrett, dessert, ost, salat og brød til 1200 elever hver dag.

Alt i alt var det en fantastisk tur, og vær og vind stod absolutt på vår side.